Lugtfrie toiletter

Mange skoler oplever store problemer med lugtgener på deres skoletoiletter på trods af rengøring og udskiftning af sanitet.
CEMPURs NoSmell™ løsning løser det problem.

  • Vi arbejder når du ikke er der

  • Billigt og godt for miljøet

  • Vi er eksperter i PUR

Lugtfrie toiletgulve

Når et barn starter i skole, begynder en ny epoke af livet. Der skal læres at skrive, læse, regne og meget andet. Det er også en tid, hvor de sociale kompetencer styrkes, hvor gode venskaber opbygges og fremtiden formes. Alt i alt en meget vigtig tid i livet. Noget af det sidste, man tænker på, er nok, hvordan toiletterne på skolen er.

Ikke desto mindre viser gentagne undersøgelser, at danske skolebørn er markant utilfredse med toiletterne på deres skole – og at det har konsekvenser for læring og trivsel.

Lad os tage en snak

Eller ring:  60 75 23 00

Lugtfrie toiletter før behandlingLugtfrie toiletter efter behandling

Se forskellen

Vi kender alle skoletoilettet. Lugten og klimaet er ikke ligefrem indbydende. Se her hvordan vi har transformeret den gamle velkendte oplevelse til noget nyt og bedre.

Se andre projekter

Se eksempler på vores arbejde med lugtfrie toiletter

Ofte stillede spørgsmål om lugtfrie toiletter

Der er 10 års garanti på vores lugtfrie toilet-løsninger.

Nej – det er ikke ”bare” en PUR-behandling. Det er en løsning, Cempur selv har udviklet, og som er designet til danske skoletoiletter.

Vi kalder den Cempur NoSmell™. 

Ja – vi har både Ral og NCS-farver. Se eksempler her.

Nej – vi kan garantere 100 %, at det aldrig vil komme til at lugte igen.  

Ja – det er meget nemt at rengøre. Der er ingen fuger, som skidt og snavs kan samles i. En microfiber-moppe og varmt vand er i de fleste tilfælde nok. 

Ja – alt det, som du ønsker (se vores billeder).

Det tager tre dage – vi starter som regel en fredag, og om mandagen er gulvet klart igen. 

Et standard skoletoilet koster omkring 5.000 kr. med vores standardfarver. 

Økonomi

Cempurs NoSmell™-løsning kan etableres på nye toiletter og på eksisterende toiletter, uanset hvilken belægning der er.

Et normalt skoletoilet koster omkring 5.000 kr., og det har en forventet levetid på ca. 20 år.

Priser for at reetablere klinker starter fra 10.000 kr. pr. toilet.

Dit projekt starter her

Få en gratis og uforpligtende snak om lugtfrie toiletter

“En løsning der gør en forskel”

Lugtgenerne er forsvundet, og ikke mindst overfladebelægningen gør en forskel. Med små figurer, dyr eller symboler bliver et ellers lidt kedeligt gulv brudt af noget, børnene synes er sjovt og flot. De tilbagemeldinger, vi har fået fra børn og forældre er, at toiletterne er pæne og rare at færdes på.

Vores rengøringspersonale melder tilbage, at gulvene er nemme at holde og særdeles rengøringsvenlige.”

Kaare – skoleleder

Problemet med skoletoiletter

Flere undersøgelser har gennem tiden dokumentet forholdene. Eksempelvis viste en undersøgelse fra Børnerådet og DCUM, at 60% af de 1.168 adspurgte 7. klasse-elever syntes, at skolens fysiske rammer var utilfredsstillende, og mere end halvdelen af eleverne syntes, at toiletterne altid eller ofte var ulækre.

En af konsekvenserne er elever, der holder sig.

Hver fjerde danske barn undgår, ifølge en stor undersøgelse fra Center for Børneinkontinens ved Aarhus Universitetshospital og Astra, at gå på toilettet i skoletiden på grund af dårlige toiletforhold. 12 procent svarer i undersøgelsen, at de oplever inkontinens.

Når børnene ikke har lyst til at benytte skolens toiletter, undlader de måske at spise og drikke – med ubehag, utilpashed, hovedpine, mavepine og koncentrationsbesvær til følge. Det kan på den måde både have konsekvenser for læringen og den generelle trivsel og på længere sigt også for fysikken.

Når rengøring ikke hjælper

Man kan komme rigtig langt med rengøring, adfærdsdesign og en god toiletkultur på skolerne, men ofte oplever vil man opleve, at toiletterne lugter, selv om de bliver gjort grundigt rent.

Det skyldes, at urinen over tid kan sætte sig i underlaget. Der er ofte mange børn om få toiletter, og børnene kan nemt komme til at ramme ved siden af, så der kommer urin på gulvet. En eller to gange gør ikke det store, men når toiletterne er blevet brugt hver dag i to år, så sætter urinlugten sig, og der vil være en konstant stank.

Ofte bliver rengøring peget på som synderen i dette sammenhæng. Men rengøring kan faktisk ikke gøre så meget ved problemet. Problemet er, at lugtstoffer fra urinen sætter sig dybt i fugerne i et flisegulv, og ligeledes på et terrazzogulv.

Vi har nogle gange oplevet, at urinen bliver latent – det vil sige, at det ikke lugter, når toiletgulvet er tørt, men når rengøringen kommer og gør gulvet vådt, så begynder det at lugte igen.

Ofte er der kun afsat kort tid pr. toilet, og rengøringen har derfor kun tid til kort og hurtig overfladerengøring.

Udskiftning, vinyl, epoxy eller PUR-behandling

Hvad er der af muligheder?

Udskiftning

Du kan vælge at udskifte gulvet – som ofte vil være et klinke- eller terrazzogulv.

Men det er dyrt og en langsommelig proces. De gamle klinker eller terrazzo skal bankes op, og de skal etableres på ny. Og efter denne proces vil lugtgenerne over tid genopstå igen.

Vinyl

Du kan vælge at lægge et vinylgulv

Det er simpelt at etablere, men vil dog over tid slippe underlaget på grund af fugt. Over tid vil det derfor også komme til at lugte.

Epoxy

Du kan vælge at lægge et epoxy-gulv

Det kan støbes på de fleste eksisterende undergulve og er til dels rengøringsvenligt. Epoxyen har en meget hård overflade, som gør den meget modtagelig for ridser, og man skal derfor regne med, at den skal reetableres igen inden for en kort årrække.

PUR-behandling

Du kan vælge en PUR-løsning

PUR kan lægges oven på både hårde og bløde overflader. Den er stærkere end epoxyen, men fleksibel så der ikke lige så let kommer ridser i. Et PUR-gulv har derfor ofte en levetid på mere end 20 år. Cempurs No Smell™-løsning er udviklet specielt til danske skoletoiletter og er derudover bakterieafvisende.
Man kan desuden arbejde med PUR på mange måder, bl.a. med grafiske elementer som man lægger under den.

Minimer aflejringer af lugt

Fugefrie gulve anbefales

I Aarhus Kommune har de udført et stort projekt, ’Fremtidens skoletoiletter’, som skulle finde frem til de bedste løsninger, når det kommer til skoletoiletter.

De kom blandt andet frem til, at hårde, fugefri gulve var det bedste valg i forhold til gulvbelægning, fordi det minimerer aflejringer af lugt.

I det anbefalingskatalog, der er blevet udarbejdet, efter projektet er blevet afsluttet, bliver PUR-belægning fremhævet som en god mulighed. Blandt andet bliver det fremhævet, at det er en miljøvenlig og DIBt-godkendt løsning.

Under projektet har de desuden gjort sig den erfaring, at det er af ”yderst vigtighed”, som de skriver, at man er særligt opmærksom på at vælge en fagentreprenør. Derudover anbefales det, at man får kvalitetssikret resultatet ved aflevering.

Hos Cempur er vi specialister inden for PUR på toiletgulve.

Vi kommer før opstart og gennemgår grundigt opgaven sammen med jer. Når opgaven er afsluttet, kommer vi også og går det hele igennem, så vi er sikre på, at resultatet er tilfredsstillende.

Udviklet specielt til danske skoletoiletter

Cempur NoSmell

Hos Cempur har vi mange års erfaring med at arbejde med PUR.

På baggrund af vores erfaring har vi udviklet Cempur NoSmell™, som er en PUR-løsning, der er udviklet specielt til danske skoletoiletter.

Ved brug af Cempur NoSmell™ kan vi garantere, at det er slut med lugtende gulve. Du er også garanteret en løsning, som er er gennemtestet på kvalitet, og du er garanteret en nem rengøring af gulvet og en lang levetid.

Vores løsningen er designet, så det kan etableres over en weekend. Det vil sige, at vi kan påbegynde opgaven fredag eftermiddag efter børnene har fået fri, og når de møder ind igen om mandagen, er gulvet klar til dem igen.

LÆS OGSÅ: Interview om lugtgener fra toiletter hos KØBENHAVNLIV

Lugtfrie toiletter på skole

Lettere og bedre rengøring

Nemmere rengøring med PUR

En stor fordel med Cempurs NoSmell™-løsning er, at gulvene på toiletterne bliver utroligt nemme at rengøre – blandt andet fordi, der ikke er nogle fuger, hvor der kan samle sig snavs og skidt. Man behøver faktisk kun at bruge vand og en moppe til almindelig let rengøring.

Hvis gulvet er rigtig beskidt, kan man bruge en lille smule universalrengøringsmiddel (uden voks i).

Da rengøringen er så nem, er løsningen også tidsbesparende.

Hvis du har terrazzo på gulvene, kan den daglige rengøring ofte også klares med en moppe og varmt vand. Når snavs og evt. aflejringer skal fjernes, skal man være opmærksom på, at det ikke kan tåle syreholdige eller affedtende rengøringsmidler. Det ødelægger gulvet, så det får en ru overflade, hvor snavs lettere kan sætte sig.

Brug i stedet sæbespåner eller natursæbe, vask gulvet og lad vandet ligge i cirka 10 minutter. Skyl så efter med koldt vand og tør gulvet af. Terrazzogulve skal jævnligt vedligeholdes med vaselinolie for at bevare den beskyttende, smudsafvisende overflade.

Har du et klinkegulv er det først og fremmest vigtigt at være opmærksom på, hvilken type klinker du har. Naturklinker kan f.eks. ikke tåle syreholdige rengøringsmidler, men skal rengøres med kokossæbe eller brun sæbe. Uglaserede klinker skal også vaskes i brun sæbe, mens glaserede klinker kan vaskes med universalrengøringsmiddel.

Da snavs og urinaflejringer let sætter sig i fugerne, er det vigtigt at rengøre disse grundigt og rense dem jævnligt. Det kan typisk klares med knofedt og universalrengøringsmiddel. Vær opmærksom på, at mørtelfuger ikke kan tåle meget syreholdige rengøringsmidler, og at silikonefuger skal skiftes cirka hvert femte år.

Hvis først urinlugten har sat sig i fugerne, kan rengøring dog ikke altid få lugten væk, om man vil stå overfor en renovering eller udskiftning af gulvet.

lugtfrie toiletter

Farver og design på gulvet

Vores NoSmell™-løsning kan lægges i alle RAL- og NCS-farver – det vil praktisk talt sige, at du kan vælge mellem alle farver, der findes.

Man kan også vælge at få ”flakes” i belægningen, som er med til at give gulvet et andet udtryk. Det har også den optiske fordel, at det ”skjuler” smuds og lettere slid.  Vi har mange former for flakes, som vi gerne viser frem.

Derudover er der et væld af forskellige design, man kan vælge. Man kan for eksempel få lagt ”læring i gulvet ”, hvis det ønskes. Det kunne eksempelvis være bogstaver eller tal, som bliver lagt ned i gulvet, og på institutioner kan rumraketter være med til at skabe atmosfære og opfordre til leg.

Vi tilbyder en række standarddesign, men vi tager meget gerne en dialog for at finde netop det rigtige design til jer.

Så med andre ord – ”the sky is the limit”.

Nudging

Én ting er, at pæne, vellugtende og rene toiletter i sig selv kan have en positiv effekt. Men det handler ikke kun om at have rene toiletter, hvis man gerne vil skabe en god toiletkultur, hvor børnene både har lyst til at bruge toiletterne og passer på dem.

Udover gode fysiske rammer og nudgende adfærdsindsatser er undervisning, dialog og inddragelse af eleverne vigtige redskaber.

Ifølge Rådet for Bedre Hygiejne, som hvert år afholder skoletoiletdagen [PDF], kan man øge toilettrivslen ved at hygiejne og rengøring indgår i den almindelige undervisning. Men det kan også være en god ide at lave konkurrencer, hvor man kårer skolens flotteste toilet, taler om toiletvaner eller lader de enkelte klasser have ansvar for et bestemt toilet.

Dansk Center for Undervisningsmiljø har også deres rapport [PDF] på baggrund af et større pilotprojekt i Aarhus Kommune peget på, at nudging har positive effekter på både hygiejne og elevansvar. Her anbefaler de viden om god hygiejne og indsigt i, hvorfor det er godt at gå på toilettet, når man trænger, men også at man f.eks. laver toiletregler om, hvordan man opfører sig derude.

Det kan gøre eleverne mere trygge og dermed have mere lyst til at bruge toiletterne.

Urinal førUrinal efter

Case

Opgave: Renovering af et pissoir i indskolingen på en folkeskole i Valby, som endte med den helt store rumrejse.

I vinteren ’21 fik vi muligheden for en større renoveringsopgave på en skole i Valby. Gulvene på fire store toiletter skulle renoveres.

På pissoiret for drengene i indskolingen fik vi helt frie hænder i forhold til at lægge grafik ned i gulvet.

Det var et rektangulært rum med indgang i den ene ende og pissoir i den anden ende. Til venstre for indgangen var tre toiletter og på højre siden var håndvaskene.

Med udgangspunkt i lokalets dimensioner og brugernes alder og køn besluttede vi os for, at vi skulle tage børnene med ud på en rumrejse. Vi delte rummet op i to dele. En lysegrå del og en rumdel, hvor rummets mørke tager over, og alt er sort.

Illustrationerne på gulvet blev en astronaut og Karlsvognen, som er et af de mest kendte stjernebilleder på vores halvkugle. Og vi ”sendte” vi tre rumskibe afsted mod de fjerne horisonter og det store mål: Karlsvognen.

Da vi ved at færdiggøre opgaven mødte vi en de kommende brugere – en lille gut og hans mor.

Han var meget nysgerrig på, hvad vi lavede.

Vi fortalte ham, hvad han ville kunne se på gulvet, når han kom i skole dagen efter – og fik et par strålende øjne og en besked om, at han glædede sig meget til at se det, retur.

Drengens mor sad i skolebestyrelsen, og hun var glad for, at der blev gjort noget ekstra ud af skolens toiletter. Det trængte de til.

Baderum

Udover toiletter kan Cempurs NoSmell™-løsning med fordel også lægges i bade- og omklædningsrum.

Et typisk bade- og omklædningsrum er opført med flisevægge og flisegulv. Med vores løsning får du et særdeles stærkt PUR-gulv, som er mere rengøringsvenligt end traditionelle flisegulve, giver mange flere muligheder med forskellige farver og grafiske elementer – og kan etableres på den halve tid.

Vi kan også sagens lave en skidsikring, som gør, at man står fast, selv med sæbe og vand på gulvet.

Derfor skal du vælge Cempur

  • Vi står 100 % på mål for vores produkter og udførelsen.
  • Vi lytter til jeres problemer og kommer med løsningsforslag.
  • Vi siger hellere nej til opgaven, hvis vi ikke kan stå inde for resultatet.
  • Vi har stor respekt for, at både tidsplaner og entreprise holder, og vi stræber altid efter at minimere jeres brugs- eller driftstab. I tager eksempelvis hjem fredag, og når I møder ind mandag morgen, er jeres gulve færdige. Vi arbejder ofte i ferier, til jul, påske og helligdage.
  • Vi følger opgaven til dørs. Det gør vi før, under og efter. Vi bruger den nødvendige tid, før opgaven bliver sat i gang til at afstemme forventninger og lære jeres behov at kende. Vi bruger den nødvendige tid under opgaven til at sikre kvaliteten, og vi kommer gerne to år efter, opgaven er afsluttet og ser gulvene efter. Det er kvalitet for os.
  • Vi har tilsammen over 20 års erfaring, og via utallige opgaver på skoler, institutioner, sygehuse og private virksomheder har vi afhjulpet problemer med slidte gulve, lugtende toiletter og overflader, der ikke er til at holde rene. Når andre giver op, træder vi til.
  • Desuden tilbyder vi også en flytteservice, dvs. at vi kan flytte inventaret før opgaven, og vi flytter det selvfølgelig tilbage efter opgaven er afsluttet.

Alt dette, så du kan få et renoveret gulv nemt og simpelt. Det kalder vi service.

Dit projekt starter her

Få en gratis og uforpligtende snak om lugtfrie toiletter

“En løsning der gør en forskel”

Lugtgenerne er forsvundet, og ikke mindst overfladebelægningen gør en forskel. Med små figurer, dyr eller symboler bliver et ellers lidt kedeligt gulv brudt af noget, børnene synes er sjovt og flot. De tilbagemeldinger, vi har fået fra børn og forældre er, at toiletterne er pæne og rare at færdes på.

Vores rengøringspersonale melder tilbage, at gulvene er nemme at holde og særdeles rengøringsvenlige.”

Kaare – skoleleder